nadpis

tým Školní jídelny

  • Jana Steinerová - vedoucí školní jídelny
  • Zuzana Řeháková - vedoucí kuchařka
  • Petra Vránová - pomocná kuchařka

kontakty

jidelna@zsjenisovice.cz
tel.: 483 393 091


Vážení rodiče,

moc mne těší, že většina žáků naší školy navštěvuje školní jídelnu a je jim tak dopřáno vyvážené a zdravé stravování.
Ne vždy jsou ale děti schopny ocenit a alespoň ochutnat něco, co běžně doma nedostávají.
Já mám ve škole také děti a vím, jaké kolektivní vlny dokážou u ostatních dětí vyvolat odpor k jídlu (fůj, ty to jako jíš?).
Když se podívám mezi děti do jídelny, už poznám, kdo vidí brokolici poprvé a kdo ji baští často.
Jsem vyučená kuchařka a v kuchyni dělám opravdu dlouho a vím, jak je náročné někomu vykouzlit s přísnými vyhláškami nebe v puse. A teď je to pro mě výzva, když vařím pro vaše děti.
Před nějakým časem jsem dělala anketu, jaké jídlo by chtěly děti uvařit, a bylo to velice zajímavé. Do září bych chtěla poprosit paní ředitelku o anketu o nejlepší jídlo ve školní kuchyni.
Vašim dětem vařím domácí vývary z kostí, z masa a zeleniny. Omáčky si dělám všechny sama, žadné UHO. Tím myslím, že dělám základy ze surovin, ne vysypat pytlík a je to. Používám sádlo, rostlinný tuk, cibuli. Bramborové knedlíky děláme opravdu z brambor, houskové z droždí a mouky, jinak to ani neumím. Bramborová kaše je též vždy z brambor, ač mi to děti někdy nevěří, ale za barvu brambor opravdu nemohu.
Moc ráda se s Vámi na tomto místě podělím o fotografie z našeho jídelníčku a třeba časem přidám i nějaký recept.
Mám výborný tým a nebojíme se novinek.

Zuzana Řeháková, kuchařka školní jídelny


Jak se stravují naše děti ve školních jídelnách?

(Zdroj: https://ezpravodaj.pocernice.cz/, https://www.jidelny.cz/)

Stane se, že dítě přiletí ze školy domů a hned první kroky vedou k ledničce. Na otázku, proč nejedlo ve škole, se dozvíte, že mu tam nechutnalo. Je to ale opravdu tak? Nebo je to spíše o tom, že není zvyklé jíst zdravou stravu?
Někteří rodiče si možná vzpomenou na svá léta ve škole, kde se podávala našedlá nepoživatelná hmota vydávající se za hrachovou kaši, a tak mají pochopení se svým dítkem. Ale je tomu tak opravdu i dnes? Určitě ne.
To, že se například právě zmíněné luštěniny musí zařazovat na jídelní lístek, velí nejen spotřební koš, který musí ze zákona jídelny dodržovat, ale i zdravý rozum. Přeci chceme, aby se naše děti stravovaly zdravě a pokud je to nenaučíme doma, tak se to mají šanci naučit právě ve školách.
Pokud dáte dítěti vybrat mezi fastfoodem a zdravou stravou, vybere si samozřejmě první variantu. Co ale do sebe dostane, to zde asi zmiňovat nemusíme.
Výše zmíněný „spotřební koš“ stanovuje, jaké výživové požadavky mají splňovat jídla podávaná ve školní jídelně.
Legislativně jsou stanoveny určité skupiny potravin (brambory, maso, ovoce, zelenina atd.) a jejich doporučená spotřeba na žáka a den.
Výpočtem spotřebního koše pak jídelna dokumentuje, jak tyto normy dodržuje.

oznámení školní jídelny

Jídelníček

Oběd v den vysvědčení - 28.6.2024

Zrušení a zavedení trvalých příkazů

Placení obědů na květen 2024

Zvýšení ceny obědů od září 2022, pokyny k placení od srpna 2022

Hodnocení jídelníčku 2022

Hodnocení jídelníčku 2019

Označování alergenů

Provozní řád školní jídelny


Placení obědů převodem z účtu a věkové skupiny strávníků

Číslo účtu pro placení obědů převodem: 115-2859960257/0100

Podle vyhlášky č. 107/2005 Sb. o školním stravování, jsou žáci (strávníci) zařazeni do věkových skupin.
Rozhodující je datum narození, nikoliv jakou třídu navštěvují.
Záleží na tom, kolik bude strávníkovi v příslušném školním roce let.
Školní rok se počítá od 1.9. do 31.8.

    Nové ceny obědů od září 2022:

  • Skupina 7 – 10 let: 1 oběd - 30 Kč, měsíční záloha 600 Kč
  • Skupina 11 – 14 let: 1 oběd - 32 Kč, měsíční záloha 640 Kč
  • Skupina 15 a více let: 1 oběd - 34 Kč, měsíční záloha 680 Kč


    24.10.2024

  • Dýňový krém se semínky
  • Zapečené rybí filé s brokolicí a
    mozzarellou
  • Bramborová kaše
  • Jablko

    17.05.2024

  • Kynuté
    povidlové knedlíky

    17.04.2024

  • Dezert
    Šlehaný tvaroh, sypaný cereáliemi a zdobený mandarinkou

    02.04.2024

  • Muffinky
    byly dnes příjemným překvápením!
    S kakaem výborná tečka po obědě.

    18.03.2024

  • Vdolečky, kam se podíváš :-)
  • Děkujeme, paní kuchařky,
    byla to mňamka!

    14.03.2024

  • Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
  • Těstoviny s kuřecím masem,
    rajčaty a bazalkou,
    sypané sýrem
  • Jahodový jogurt s ovocem

    14.03.2024

  • Příprava mléčných mističek
  • Jahodový jogurt z podmáslí
    s kousky ovoce ze zahrádky

    13.03.2024

  • Chystáme dětem kvalitní nápoje
  • a podporujeme tak místní výrobce.

    14.02.2024

  • Valentýnská přáníčka
  • našim milým kuchařkám

    12.02.2024

  • Rajská polévka s rýží

  • Sýrový karbanátek,
  • brambory sypané čerstvou petrželkou,
  • zelný salát s jablky

    17.01.2024

  • Dýňová polévka se smaženými perličkami

  • Lososový karbanátek
    s ovesnými vločkami a sýrem,
  • vařený brambor,
  • tzatziki ze zakysané smetany a salátové okurky

    05.12.2023

  • Bramboračka

  • Gnocchi,
  • trhané maso a zelí
  • Mikulášský perník

    05.12.2023

  • Příprava masa na pečení

    17.10.2023

  • Příprava na hlavní chod

  • Čevabčiči s bramborem a
    hořčicí a čerstvou okurkou

    05.10.2023

  • Čočková polévka

  • Smetanový kuskus
  • s kuřecím masem a špenátem

    18.09.2023

  • Brokolicový krém

  • Bramborová kaše s máslem a mlékem
  • Vaječný lívaneček s čočkou a zeleninou
  • Zeleninová přízdoba

    18.09.2023

  • Příprava
    vaječných lívanečků

    13.06.2023

  • Polévka jáhlová se zeleninou

  • Pečené masovo-zeleninové karbanátky
  • Vařené brambory s kmínem
  • ananasový kompot

    13.06.2023

    Příprava
  • masovo-zeleninových
    karbanátků

    18.05.2023

    Příprava
  • zeleninového salátu
    - pekingské zelí, červená čočka, ředkvička
  • masových karbanátků

    11.05.2023

  • Hádejte,
    co bylo dnes k obědu?

    02.05.2023

  • Příprava

  • houskového knedlíku
  • ke koprové omáčce

    18.04.2023

  • Bramboračka

  • Bramborové šišky se strouhaným tvarohem a cukrem
  • Čerstvé ovoce

    14.04.2023

  • Zeleninový vývar s kuskusem a zeleninou

  • Moravský vrabec, houskový knedlík
  • Dušené hlávkové zelí

    23.03.2023

  • Hovězí vývar z oháňky se zeleninou a jáhlami

  • Kuřecí prsíčko na sweet chilli omáčce
  • Šťouchané brambory s petrželkou

    22.03.2023

  • Krém z kořenové zeleniny

  • Zapečené těstoviny s vepřovým masem a květákem
  • Mrkvový salát s jablky

    22.03.2023

  • Příprava salátu

  • Jablíčka
  • Mrkvička

    21.03.2023

  • Kachní vývar s kapáním a zeleninou

  • Hovězí maso na celeru
  • Hrášková rýže

    21.03.2023

  • Příprava polévky

  • Kachní maso
  • Mrkev, petržel a libeček

    15.03.2023

  • Kuřecí vývar s bulgurem a zeleninou

  • Selská pečeně, bramborový špalíček
  • Dušené hlávkové zelí

    15.03.2023

  • Příprava bramborového špalíčku

  • Uvařené brambory nameleme,
    těsto umícháme,
    uválíme, naporcujeme...

    13.03.2023

  • Polévka hrstková s vejci

  • Zapečená tilápie s brokolicí a mozzarellou
  • Brambor
  • Míchaný kompot

    01.03.2023

  • Zeleninový vývar s těstovinovou rýží a zeleninou

  • Znojemská omáčka, hovězí maso
  • Houskový knedlík

    17.02.2023

  • Kuřecí vývar s pohankou a zeleninou

  • Vepřová pečeně, brambor
  • Dušené fazolky se slaninou

    kvalita seafrozen

  • Co nejkratší doba mezi výlovem a zpracováním je klíčovým faktorem pro chuť a kvalitu zmrazené ryby. Rybářské lodě však loví ryby i daleko od pobřeží. V případě suroviny pro filé Nowaco západně od Aljašky.
  • Proto se ryby začaly filetovat a zamrazovat okamžitě na palubách lodí. Taková rybí surovina se nazývá seafrozen = zamrazeno na moři.

    14.02.2023

  • Polévka mléčná s vejci

  • Smažené rybí filé
  • Brambory s máslem
  • Zelný salát s koprem

    13.02.2023

  • Dýňová polévka

  • Pestré zapečené špagety
  • Švestkový kompot
  • Ovocný čaj - ovocná směs, voda

    10.02.2023

  • Polévka mrkvová s tarhoňou

  • Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
  • Jablíčko
  • - od soukromého pěstitele

    09.02.2023

  • Zeleninový vývar s bulgurem a hráškem

  • Hrachová kaše s cibulkou
  • Uzené maso, nakládaná okurka
  • Šlehaný sladký tvaroh s cereáliemi

    02.02.2023

  • Bramboračka s trochou uzeného

  • Krupeto s kuřecím masem a zeleninou
  • Sýr, červená řepa

    30.01.2023

  • Polévka kapustová s vejci

  • Smažené rybí nugetky (domácí = ryba, ovesné vločky, sýr), brambor
  • Jogurtový dip s kečupem

    27.01.2023

  • Polévka špenátová s vejci

  • Marinovaná vepřová pečeně, brambor
  • Restovaná Bretaňská zelenina
  • Příprava zeleninového vývaru

    25.01.2023

  • Polévka zelná s klobásou

  • Žemlovka s jablky a tvarohem

    20.01.2023

  • Hrstková polévka
  • Kuřecí plátek, hořčičná omáčka
  • Barevné šťouchané brambory

  • brambory + cibulka, mrkvička, celer a petržel

    Čaje,

    které připravujeme vašim dětem, jsou sypané čaje různých druhů